Menu

Spesialeffekter

Chroma_key_heroSpesialeffekter

Spesialeffekter er blitt utrolig viktig i filmproduksjon, og ofte dømmes filmer svært kraftig ut ifra kvaliteten på spesialeffektene. Spesialeffekter omfatter en lang rekke ulike metoder og teknikker, og formålet er å skape visuelle effekter som man vanskelig kan oppnå ved bruk av tradisjonell filmteknikk. Gode spesialeffekter gir publikum overbevisende illusjoner av virkelighet, og man ønsker gjerne at det ikke skal være for åpenbart at det er blitt benyttet “filmtriks”. Man bruker også spesialeffekter for å unngå store økonomiske utlegg, som for eksempel ved å gjøre folkemengder større uten å måtte ansette tusenvis av statister. Det har også blitt mer og mer vanlig å erstatte dyr i filmproduksjon med spesialeffekter. Dette gjøres av praktiske årsaker, men også av sikkerhets- og dyrevernshensyn. Et godt eksempel på dette er bruken av spesialeffekter i den godt kjente bjørnescenen i filmen The Revenant. En slik scene ville vært vanskelig og farlig å spille inn med en ekte bjørn, og bruk av spesialeffekter gjorde det mulig å unngå denne situasjonen.

Det finnes mange ulike måter å bruke spesialeffekter på i filmproduksjon. De senere årene har man gått mer bort i fra bakgrunnsprojeksjoner, miniatyrmodeller og effekter innen pyroteknikk og mekanikk, og gått mer over på animerte og dataskapte effekter.

Stunt_Pyrotechnics_Luc_ViatourAndre populære metoder innenfor spesialeffekter er blue og green screens. Disse kalles gjerne også chroma key compositing og er en spesialeffekt som gjør det mulig å få et objekt til å se ut som det gjør noe som ikke er mulig å gjennomføre i virkeligheten. Dette gjelder ofte mennesker som flyr, utfører farlig stunts og så videre. Når man bruker en blue screen plasseres skuespilleren eller objektet foran en chroma grønn eller chroma blå skjerm, scenen filmes som om bakgrunnen var en annen og man går så videre til redigering. Opptaket kan siden redigeres på en slik måte at den blå eller grønne bakgrunnen blir borte, og byttet ut med den ønskede bakgrunnen.

I dag gjøres svært mye av spesialeffektene som etterarbeid, men det finnes fortsatt også bruk av fysiske rekvisitter, pyrotekniske effekter og lignende. Overgangen til mer databaserte spesialeffekter har i flere tilfeller gjort filmproduksjonen sikrere, da man kan komme unna med å involvere færre stunts.

Leave a Reply

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *