Menu

Historie og politikk i norsk film

Norsk filmhistorie er kanskje ikke spekket med høydepunkter, men en eller annen klassiker har vi tross alt fått levert opp gjennom årene. Filmer som gjenspeiler historiske hendelser er ofte dyre å lage, noe som ofte viser seg å være en hindring for norske filmprodusenter. Denne type filmer har tross alt et begrenset publikum utenfor Norge, og det er derfor begrenset hvor mye penger man kan tjene i et marked bestående av ca. fem millioner innbyggere. Noen klassikere har vi likevel fått, og denne artikkelen skal se nærmere på noen av disse filmene.

Filmer om andre verdenskrig

Houses by the Barents Sea in Norway's arctic region.

Som vi var inne på i forrige avsnitt, er det en kjensgjerning at Norsk film trenger høyere støtte for å lage kvalitetsfilmer om viktige hendelser i norsk historie. Én film som oppnådde stor kommersiell suksess, var filmen om Max Manus som ble sluppet i 2007. I denne filmen følger vi ferden til «Max Manus» fra amatørmessig motstandsmann i 1940 til freden i 1945. Filmen er godt laget, og ble godt mottatt av både kritikere og publikum da den ble sluppet. Andre verdenskrig er et populært tema, og en av de første filmene som ble sluppet i denne sjangeren var «Blodveien» fra 1955. Denne viser forholdene øst-europeiske krigsfanger måtte leve under drøye ti år tidligere. «Brent Jord» fra 1969 dekker også krigshandlingene i Nord-Norge og de desperate forholdene som oppsto da tyskerne bestemte seg for å tvangsevakuere landsdelen i 1944. To år tidligere kom «Det største spillet», som handler om motstandsmannen Gunvald Tomstad.

Andre historiske hendelser

Norge er heldigvis et likestilt samfunn, og Kjønnsbalanse i norsk film har vært mye debattert opp gjennom årene. Når det kommer til historiske filmer handler disse ofte om menn, da det er om mennenes liv og innsats vi har mest informasjon. Den norske storhetstiden var utvilsomt vikingtiden, men det har blitt laget få norskproduserte filmer om denne epoken. Komikergruppen Prima Vera lagde i 1983 en film om sagaen om Olav Den Hellige, som forståelig nok inneholdt ganske mye tøys, og er det man kan kalle en kreativ omskrivning av historien. I 1985 ble «Dragens Fange» utgitt, mens «Sigurd Dragedreper»» ble sluppet i 1989. Sistnevnte henvendte seg mot barn og unge, men illustrerte likevel vikingsamfunnet på en god måte. I nyere tid har det heller blitt laget TV-serier om viktige historiske hendelser. På NRKs nettsider kan du blant annet se historien om 1814 og gamle blikk fra filmavisen. Sistnevnte gir deg en unik innsikt i livet i Norge før fjernsynet kom for fullt på 1960-tallet.

 

Leave a Reply

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *