Menu

Filmproduksjon

Filmproduksjon

Filmproduksjon omhandler alle prosesser som inngår i å produsere en film, fra første manusutkast til ferdig produkt. Vanligvis deles filmproduksjonsprosessen inn i tre deler; forarbeid, produksjon og klipp og etterarbeid.

Forarbeidet består av mange ulike underoppgaver. Her går man gjennom valg av skuespillere (såkalt casting), valg av lokasjon, samt produksjonsdesignutvikling og bygging og fremstilling av filmsett og rekvisitter. Denne delen av prosessen kan ta mye tid, blant i form av befaring av lokasjoner, prøvefilminger og prøvespillinger for aktuelle skuespillere. I denne perioden må man også sørge for at alt av tillatelser og kontrakter er på plass. En innspillingsplan må lages, og ut i fra den kan man også beregne nødvendig tidsbruk for detaljerte dagsplaner. Dagsplaner er svært viktige da de inneholder alt av informasjon om skuespillere og annen stab på opptaksdagen.

Movie flapper with rose petals close-up

Neste del av arbeidet er selve produksjonen. Dersom teamet har gjort et godt forarbeid bør denne delen gå relativt smertefritt, men det er selvsagt alltid mulig at uforutsette utfordringer dukker opp. Produksjonsfasen omfatter alt av filming, inkludert filming for reklamer og trailers.

Siste ledd i produksjonen er klipp og etterarbeid. Når man begynner å klippe til filmen starter man aller først med å logge og laste inn alt av lyd- og bildemateriale. Når selve klippingen starter følger man som regel et klippemanus som er utarbeidet på forhånd, og dette gir grunnlaget for førsteklipp. Når førsteklippen er ferdig vil man gjerne få tilbakemeldinger fra regissør og produsent. Videre samarbeider klipperen med sin klippekonsulent, samt med regissøren og produsenten. Etter at klippen er låst kan etterarbeidet med lyd og bilde komme i gang. Her snakker vi om effekter, fargekorrigering, ettersynking av lydbilde, musikk og så videre. Først når alt dette er på plass kan man begynne å vise filmen utenfor staben.

Det finnes mange ulike typer filmproduksjon, og det finnes mange ulike måter å kategorisere film på. Det er vanlig å kategorisere film etter sjanger, altså hva filmen handler om. Ofte deler man også inn film etter produksjonsmetode, som for eksempel animasjonsfilm eller dogmefilm. Et av de viktigste skillene man gjør når man kategoriserer film er hvorvidt filmen er en dokumentar eller om den er fiksjon, samt filmens lengde.

Leave a Reply

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *