Menu

Sko i filmens verden

 

Når du sitter og ser på en film, tenker du kanskje ikke gjennom hvilke sko skuespillerne har på. Du legger kanskje merke til klærne deres, men skoene blir bare lagt merke til dersom de blir zoomet inn. I enkelte filmer blir de det, for å vise karaktertrekk med rollen.

Fokus på sko

Når filmskaperne fokuserer på skoene, vil de kanskje vise gangsterskoene til en skurk, de høye hælene til en kvinne, eller de blodige skoene til en morder. I dansefilmer hender det også at skoene blir zoomet inn. Et eksempel på det finner du i filmklassikeren Footloose, der du får se en rekke sko som “danser” under rulleteksten.

Men selv når skoene ikke blir zoomet inn på, og publikum ikke legger merke til skoene, så legger selvsagt regissøren og kostymefolkene vekt på å velge rett sko til rett scene. Det er viktig at skoene passer sammen med klærne, og hvis skoene ikke passer sammen med klærne, ligger det som regel en plan bak det også. Kanskje skurken nettopp blir avslørt fordi han eller hun brukte feil type sko.

Sko i regnet

FootloosePosterDansefilmer var populært en gang på 1950- og 1960-tallet. Da ble det mange ganger zoomet inn på skoene, for eksempel under steppescener. I alle dansefilmer er føttene viktige, og også skoene. De fleste har vel fått med seg Singin’ in the Rain, der Gene Kellys danser og plasker i vanndammene, Effekten ville neppe blitt den samme dersom han danset i støvler eller i joggesko. Denne filmen er dermed også et godt eksempel på at valg av sko har betydning.

Historisk korrekt

Selvsagt er det også viktig at skoene passer til filmens handling. Det gjelder ikke minst når filmen har hentet handling fra fortiden. Da gjelder det at både klær og sko passer til tidsepoken. En liten feil, som feil type sko, vil raskt bli lagt merke til av kritikere og publikum. Kostymefolkene må altså ha god oversikt. Til og med i framtidsfilmer kan sko være viktig. De kan fortelle noe om hvordan mote og funksjonalitet har endret seg fra nåtiden og til den oppdiktede framtiden.

Leave a Reply

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *